AIKIDO

A harmónia és az együttműködés harci útja

Aikido kalligráfia

Az AIKIDO önmagunk mélyebb megismerésének eszköze, az ember harmonikus fejlődésének az útja.

Az AIKIDO szót három írásjel alkotja

合 AI

Az AI jelöli az egységet, az egyesítő cselekvést, az egyesülést.

気 KI

A KI többé-kevésbé lefordíthatatlan: ez az írásjel a rizsfőzés során felszálló gőzt jelképezi; így a levegőhöz, a gázhoz, a légzéshez, a megnyilvánuláshoz, az élő tevékenységhez, az életerőhöz kapcsolódik. A Ki lélekzetnek, életenergiának felel meg.

道 DO

A DO egy két részből álló írásjel, ami egy járás közben az útját fürkésző emberként értelmezhető. Általában ösvénynek, útnak, szakértelemnek, az emberiség szolgálatában végrehajtott feladatnak fordítják.

Az AIKIDO mint harci tan

Osensei, Morihei Ueshiba
Morihei Ueshiba (1883-1969)

Az AIKIDO a szamurájok által több évszázadon keresztül gyakorolt harci művészetek szintézise, amit a XX. század közepén alapított meg Morihei Ueshiba Nagymester (1883-1969). Célja az volt, hogy egy olyan eszközt teremtsen, ami az ember belső fejlődését segíti elő, a konkrét harci szituációkban történő versengés és összecsapások helyett.

Bár szellemisége merőben eltér a rendkívüli fizikai erőnlétet követelő küzdősportoktól, az AIKIDO is részét képezi azoknak a japán harci tanoknak, amelyeket BUDO-nak (szó szerint a harcos, vagy a harc útjának) nevezünk.

„Az AIKIDO célja nem a másik ember, hanem önmagunk hibáinak kijavítása. Ez pedig nem az egyén fizikai és spirituális pusztítását, hanem a fejlesztését jelenti”- fogalmazott az alapító. Az AIKIDO gyakorlása így bármilyen korú, és fizikai adottságokkal rendelkező ember részére elérhető; magas szinten és szabadidős tevékenységként is végezhető.

Az AIKIDO technikája

Az AIKIDO-nak sokféle gyakorlási formája létezik: gyakorolhatják szabad kézzel vagy fegyverrel, egy vagy több ellenféllel szemben. Mindkét gyakorló lehet álló helyzetben vagy térdelő ülésben, illetve az egyik állhat, miközben a másik térdel. Az Aikido technikái dobásokból és leszorításokból állnak, a támadás formái pedig lehetnek megragadások vagy ütések, csapások. A támadó szerepet játszó gyakorló, aki a technikákat befogadja, közreműködik a saját zuhanásában, hiszen így kerülhető el hatékonyan a sérülés lehetősége.
Az aikidokák, vagyis az AIKIDO gyakorlói, gyakran használnak hagyományos gyakorló fegyvereket: fából készült botot, kardot vagy kést. A fegyverek szerves részét képezik a gyakorlásnak, mivel a velük végzett mozdulatok az elsajátítandó szabadkezes technikák forrásai. Használatuk javítja a testtartást, finomítja a megfelelő támadási távolság kialakítását, a pontosságot, a koncentrációt és a központ fogalmának megértését. Ez utóbbi igen fontos szerepet tölt be az AIKIDO gyakorlásában: a központ (centrum) tulajdonképpen egy stratégiai alap, amely lehetővé teszi az aikidokának, hogy a mozdulat középpontjában elhelyezkedve ellenőrzése alatt tarthassa ellenfelét. Fontos megemlíteni, hogy az AIKIDO-ban nincsenek bevitt ütések és rúgások, így az ezekkel járó fizikai stressz sem keletkezik.

alt
alt description
alt description

Az AIKIDO több mint önvédelmi technika

A harci művészetek legtöbbször, mint önvédelmi technikák kerülnek bemutatásra. Önvédelem esetén van egy támadó és egy megtámadott, az AIKIDO szellemisége viszont alapjaiban megkérdőjelezi ezt a kettősséget. Az önvédelem fogalma ugyanis a megtámadott passzív, késleltetett reakcióját feltételezi a támadóhoz képest. Az AIKIDO-ban technikailag ennek pontosan az ellenkezőjét kell tenni: ellenőrzés alá vonni a támadót, mielőtt az bármit is kezdeményezhetne. Az AIKIDO célja definíciójából eredően az egyesítés, nem pedig a szétválasztás.

alt description
alt description
alt
alt description

Csatlakozás a felnőtt AIKIDO edzésekhez

Teljesen kezdő felnőtteknek az alábbi időpontokban van lehetőség AIKIDO gyakorlásra:

hétfő, szerda 19:30 - 21:00
kedd, csütörtök 8:30 - 10:00

Ezeken az órákon az AIKIDO alaptechnikáival, testtartásaival és alaplépéseivel, a legalapvetőbb kibillentésekkel, dobásokkal, gurulásokkal és esésekkel, valamint az alap leszorításokkal ismerkedik meg az új gyakorló. A gyakorlás egyedül és partnerrel is, legtöbbször a haladóbbakkal együtt történik.

Több műszakban dolgozóknak egyéni órarendet állítunk össze a reggeli és esti órákból.

A kezdeti időszakban a speciális fitnesz óránk látogatása hasznos és javasolt:

RAJI UKEMI FITNESS

kedd, csütörtök 19:15 - 20:15

A RAJI UKEMI FITNESS a nemzetközi iskolánk által kifejlesztett új testgyakorlási forma. A különleges mozdulatok a fokozatosság elve mentén készítik elő az AIKIDO-nál elengedhetetlen földre eséseket, gördüléseket és zuhanásokat. Különös hangsúlyt helyezünk a törzs izomzatának megerősítésére, a gravitációs központ tudatosítására, a törzs (csípő és súlyközpont) valamint a végtagok összehangolására. Mindez rendkívül hatékonyan fejleszti a koordinációt és a testtudatosságot.

Kifejezetten ajánljuk kezdőknek az első időszakban: ez az összetett mozgásrendszer, a test alapos és fokozatos felkészülését, valamint a csoportba való dinamikus integrálódást is elősegíti. Önálló, az AIKIDO gyakorlásától független gyakorlását is javasoljuk, amit idősebbek és kevésbé sportos érdeklődők is bátran kipróbálhatnak. A gyakorlás partner nélkül történik.

Bővebb ismertető a RAJI UKEMI FITNESS  oldalon.

A fenti órákon túl, lehetőség van egyéni magánórákra is napközben.


Helyszín:
1134 Budapest, 13. kerület, Váci út 19.


Fizetési lehetőségek:
Havi tagsági díj (csak AIKIDO): 17 000 Ft
A kezdőkurzus díja egyösszegben (AIKIDO&RUF 3 hónap): 50 000 Ft
RUF 10 alkalmas bérlet (3 hónapig érvényes): 25 000 Ft / alkalmanként: 3 000 Ft

Érdeklődés és jelentkezés:

info[.k.u.k.a.c.]aikidoiskola.hu

+36 70 2253505

© A szöveg a Jaff Raji honlapján található francia eredeti alapján készült.
A magyar szöveg elkészítésében közreműködött: Varga Beáta, Vincze Gábor, Gollob Szabolcs