JODO

A JODO hagyományos japán harcművészet, amelyet a XVII. század közepén alkottak meg.
A JODO a bot művészete a szamuráj kardjával párosítva.

Történelmi háttér

A XVII. században történt, hogy Muso Gonosuke, a kard mestere találkozott Miyamoto Musashival, a kor egyik legjobb kardforgatójával. Miyamoto két kardos technikája kifogott Musón, aki így vesztesen került ki a harcból, ám életben maradt. Muso visszavonult, és meditálás útján próbált olyan fegyvert találni, amellyel felülkerekedhet Musashin. Így született meg a JO JUTSU, a bot művészete.

Hengeres formája, a természetes anyaga, ártalmatlan kinézete, és az a lehetősége, hogy mindkét vége használható, nagyon hatékony fegyverré tették a JO-t. Muso a JO-jával végül győztesen került ki Muszashival vívott második küzdelméből.

A JO JUTSU-t Shimizu Takaji (1896-1978) Nagymester alakította JODO-vá, a bot útjává, nem sokkal a Csendes-óceáni háború után. A JODO-t először a rendőri erők kezdtek alkalmazni. A JODO nemzetközivé válása nagyon friss, és a versenyek hiánya miatt a mai napig kevéssé ismert tan. Az SHINTO MUSO RYU JODO iskola európai központja Svájcban van.

image
image
image

A JODO alapelvei

A JODO-t ketten gyakorolják. Az egyik oldalon a fából készült kard, a másik oldalon a bot. A távolságok pontos felmérése, az időzítés alapos ismerete valamint a test és a szellem tökéletes koordinációjának köszönhetően a két fél bár szemben áll egymással, mozdulataik mégis figyelemreméltó harmóniában vannak.

A JODO összes technikája a kard és a bot közötti hosszúságkülönbségen alapszik. Az hogy a kard mintegy húsz centivel rövidebb, lehetővé teszi a JO oldal számára az ellenfélre mért ütéseket (természetesen ellenőrzéssel), szúrásokat vagy a létfontosságú pontok blokkolását.

image
image
image

A gyakorlás nélkülözi a versengést, mindenki számára elérhető, és nem igényel semmiféle különleges fizikai erőnlétet, kivéve az önfejlesztés vágyát. A JODO sok mindent megtanít: etikettet, erőteljes légzést, szellemi koordinációt, tér-időt, szerénységet. A versenyek hiánya és a tanultak lelkiismeretes betartása lehetővé teszik a hagyományos technikák megőrzését.

JODO a TENJINCHI DOJO-ban

Helyszín:
1134 Budapest, 13. kerület, Váci út 19.


Időpontok:
hétfő, szerda: 17:45 - 19:15
A rendszeres edzéseken túl, lehetőség van egyéni magánórákra is napközben.

Érdeklődés és jelentkezés:

info[.k.u.k.a.c.]aikidoiskola.hu

+36 70 2253505

© A szöveg a Jaff Raji honlapján található francia eredeti alapján készült.
A magyar szöveg elkészítésében közreműködött: Vincze Gábor, Gollob Szabolcs